Spotlight: Ray tracing and AI (Nvidia GTC2020)

Door Andreas Veeckman

Op de Nvidia GPU Technology Conference (GTC) 2020 zagen we een mooi voorbeeld waar AI helpt om Ray tracing te ondersteunen. Ray tracing is een rendertechniek om betere en meer realistische belichting te renderen, waarbij per pixel een zware berekening gebeurt. Om het computationeel haalbaar te maken, ontwikkelde Nvidia een AI-model dat een render op lage resolutie (720p of 540p) vergroot naar fullHD (1080p), door details in te vullen en zelf anti-aliasing toe te passen. In het proces wordt eerst een render met ray tracing gemaakt op kleinere resolutie, waarna het AI-model het finale beeld berekend. Om aan te tonen dat het AI-model ook overweg kan met data die niet voorkwam in de trainingsfase, implementeerden ze dit ook in Minecraft, een spel met een grote hoeveelheid onvoorspelbare user content. Meer informatie in onderstaande video.