Spotlight: Val Kilmer’s AI stem in Top Gun: Maveric

Door Remy Dheygere

Spotlight: Val Kilmer's AI stem in Top Gun: Maveric

We spraken al eerder in een vorige blog post over Sonantic, het bedrijf dat zich toespitst op realistische en expressieve AI-gegenereerde stemmen met een sterke focus op emoties.

 

Het bedrijf haalde recent het nieuws waarbij ze worden geprezen met hun prestaties rond de reconstructie van Val Kilmer’s stem, welke in 2017 na confrontatie met keelkanker zijn stem verloor.

 

Luister hier naar de indrukwekkende resultaten waarmee ze met hun articificele stem een plaats hebben weten te veroveren in Top Gun: Maveric, de recente sequel van de iconische film Top Gun.

De stem nabootsen was niet eenvoudig, desondanks men zou verwachten dat er heel wat data beschikbaar is. De audio dient steeds van hoge kwaliteit te zijn, zonder enig achtergrondgeluid.

 

Hiervoor moest het Sonantic team eerst de beperkte hoeveelheid aan stemdata die werd aangeleverd manueel schoonmaken en opbreken in stukjes. Ook moesten ze nog de vereiste transcripties bekomen. Het eindresultaat was een model dat moest trainen met 10x minder data dan gebruikelijk.

 

Dit bracht uiteraard nieuwe uitdagingen met zich mee.

 

Om toch het verwachte niveau te bereiken hebben ze speciaal nieuwe algoritmes ontwikkeld en uit meer dan 40 verschillende stem modellen de meest expressieve en kwalitatieve model geselecteerd. Hierdoor werd meteen ook de kwaliteit van hun product tot een nieuw niveau getild.

 

Sonantic ziet alvast heel wat use-cases voor hun product, van voor de hand liggende opportuniteiten zoals virtuele assistenten of de entertainment sector, tot zelfs ‘gepersonaliseerde’ advertenties in de advertentie & media wereld aan de hand van mirco-zinnen die worden ingevoegd in video’s aangepast aan het doelpubliek.

 

Volgens Sonantic zullen digitale stemmen binnenkort steeds meer een onderdeel worden van onze realiteit.